Endelig sommer!

Eller i hvert fall sommertid… I natt skulle du altså stille klokken en time frem. Noen klokker gjør det automatisk og noen ikke, så som vanlig blir det litt kaos og misforståelser.

Nå er det sommer(tid)!

Nå er det sommer(tid)!

 

Agva Kraft har gjort det til en tradisjon å minne om når du stiller klokken. Litt av grunnen til dette er at sommertid opprinnelig var et ENØK-tiltak, og vi er interessert i alt som sparer energi! Da det ble innført var det altså for å utnytte en times ekstra dagslys og dermed spare strøm. Derfor heter det også Daylight saving på engelsk. Benjamin Franklin luftet idéen allerede på slutten av søttenhundretallet, men de første til å innføre det skal ha vært Tyskland i 1916. Her i Norge hadde vi sommertid sporadisk i forrige århundre, men det er først siden 1980 vi har hatt det fast. Det er en egen forskrift som regulerer dette, og den sier at vi skal stille klokken mellom klokken to og tre natt til siste søndag i mars og tilsvarende tilbake igjen siste søndag i oktober.

Agva Kraft vil gi følgende tips:

-          Du stiller alltid klokken mot nærmeste sommer. Altså tilbake i oktober og nå i natt var det altså en time frem.

-          Om du er usikker på om klokken er automatisk stilt kan du sjekke klokken på timeanddate.com eller på tekst-TV!

Hvert år dukker debatten om hvor vidt ordningen skal avvikles opp og det kan diskuteres om den har noe for seg som energisparingstiltak lenger. I et internasjonalt samfunn er det klønete nok at man har tidssoner, og det forenkles ikke av at noen land har sommertid og noen ikke. Men enn så lenge får vi glede oss over at det gir oss en liten boost! Etter en lang mørk vinter har vi plutselig lyse kvelder igjen, og det er hyggelig.

God Påske!

I morgen er det igjen Earth Hour og kl 2030 er det tid å slå av lyset i en time. Dette er faktisk 12. året på rad og minst 180 land er med.

Agva Kraft har en samarbeidsavtale med WWF. Denne organisasjonen som startet med å jobbe for truede dyrearter har etter hvert blitt en svært viktig aktør globalt i arbeidet for å redusere klimaendringer. En av prosjektene de har jobbet med er Earth Hour.

Earth Hour startet i 2007 som en markering i Sydney. Siden har den eksplodert og det har vært opp til en milliard mennesker som slukker lyset denne dagen. WWF Norge skriver på sine hjemmesider at budskapet er: «Vi må løse klimakrisen og hindre at natur forsvinner i dramatisk tempo.»

-Earth Hour er svært viktig for bevisstgjøringen rundt problematikken, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. - Det viktige er ikke i seg selv strømmen vi sparer ved å slutte lyset en time, men at det på en tydelig og visuell måte minner oss om hvor viktig det er å gjøre noe for å beskytte kloden mot menneskeskapte klimaendringer.

WWF Norge skriver følgende på sine nettsider:

«Fra Samoa til Cook Islands

Earth Hour starter klokka 20.30 i alle land, gjennom tidssone etter tidssone. Øygruppen Samoa er først i rekken mens Cook Islands får avslutte markeringen. Siden starten har en lang rekke verdenskjente landemerker sluttet opp om markeringen og gått i svart: Eiffeltårnet i Paris, Colosseum i Roma, pyramidene i Egypt, Slottet i Oslo, Akropolis i Athen, Victoria Harbour i Hong Kong, Brooklyn Bridge og Golden Gate Bridge i USA, Sydney Harbour Bridsge i Australia, Taipei 101 i Taiwan og Freedom Monument i Latvia.»

shoot_print_005.jpg

Vi oppfordrer alle til å finne frem pledd, ha noe godt i glasset eller koppen og slukke lyset fra kl 2030 til 2130 i morgen kveld.

 

Bitcoin

Bitcoin

På listen over mest mest omtalte temaer det siste året står definivt bitcoin og andre kryptovalutaer høyt oppe. Men hva er kryptovaluta? Og hvorfor kan det være skadelig for miljøet med en såkalt «mynt»? Her vil Agva Kraft kommentere rundt hvordan mining medfører et stort energiforbruk.

-Dette handler om at bitcoinutvinning, eller mining, simulerer en fysisk utvinning og krever enorme energimengder for å utvinne, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva. -Det er altså ikke en fysisk mynt som produseres, men det krever mye datakraft, som igjen krever energi, for å såkalt utvinne den virtuelle mynten.

Hva kommer navnet bitcoin av?

Ordet bitcoin er sammensatt av to ord – bit og coin. Bit representerer det binære tallsystemet som en datamaskin bygger på, og består av enten én – 1 – eller null – 0 -. Det andre ordet – coin – betyr som kjent mynt, men er altså ikke en fysisk mynt.

Bitcoin er en av over tusen kryptovalutaer som har kommet på markedet de siste årene, men ifølge DNTV er bitcoin den eneste som brukes som faktisk betalingsmiddel. Felles for kryptovalutaene er at de ikke har en sentralbank som kontrollerer og utsteder valutaen. Bitcoin består av 21 millioner «mynter» og det kan ikke produseres flere. Det er altså ikke mulig for et land å drive pengepolitikk gjennom Bitcoin. Selv om det ikke kan produseres flere mynter, kan de deles opp i mindre enheter.

Bitcoin Agva Kraft.jpg

Fordeler og ulemper ved kryptovaluta

Den enorme fremveksten av bitcoins har skapt mye debatt. Fordelene som trekkes frem er at det er en effektiv måte å drive en valuta på, som ikke er avhengig av politiske strømninger. De negative aspektene er forhold som at det kan skjule pengestrømmen i forbindelse med kriminelle handlinger, at statene mister kontrollen og at det krever et enormt strømforbruk og dermed er mijøskadelig.

Enormt energiforbruk

-Som strømleverandør er i utgangspunktet ikke vår rolle å uttale oss om økonomisk politikk, sier Arctander i Agva Kraft. -Men her virker det som om det går med en meningsløs mengde energi til å produsere ingenting. Det fører til høyere strømpriser og det er svært skadelig for miljøet, sier Arctander. -Selv om vi i Norge har mye fornybar energi, vil hver enhet grønn energi vi kaster bort i prinsippet føre til at vi eller andre bruker en enhet mer av miljøfiendtlig produsert energi.

Forsvarerne av denne tilsynelatende meningsløse utvinningen trekker frem at det også fins utvinning i naturen som krever mye energi og der det man tar ut ikke har noen egenverdi. Som eksempel nevnes gull, der den viktigste egenskapen er knapphet. -Etter min mening er dette en søkt sammenligning, sier Arctander, som påpeker at gull har en utbredt egenverdi i form av dekorasjon og også i elektronikk.

Så hvordan foregår dette?

En transaksjon føres inn i en blokk, en form for regnskapsbok. Dette er åpent for alle som har bitcoin, og det føres en ny blokk som hekter seg på den gamle. Dette blir dermed enn blokkkjede, eller en block chain. Graverne, eller minerne, blir en form for bokholdere i dette. De fører inn transaksjonene og får betalt via hva de finner. Siden svært mange er involvert i dette vanskeliggjør det forfalskning av informasjonen. Dette er imidlertid enormt krevende for datamaskinene og minerne går sammen i lag av serverparker. Det er denne virksomheten som fører til det store strømforbruket Arctander i Agva Kraft uttaler seg om.

Bekymringsfullt på Island

-Et eksempel er Island, sier representanten for Agva Kraft. De har stor tilgang på fornybar energi til en lav pris, men er ikke koblet sammen med Europa med kabler slik som Norge er. Dermed har dette blitt populært for kryptogravere på grunn av lave kraftpriser. Ifølge The Washington Post er det potensielle strømforbruket fra kryptominere så omfattende at det har vekt en bekymring for mulig mangel på elektrisk kraft i landet.

Hvordan oppsto det?

Det er ingen sikker informasjon om hvem som fant opp Bitcoin. Det var ifølge Wikipedia var det en mann kalt Satoshi Nakamoto som designet programvaren. Det er imidlertid ikke kjent om dette er et reelt navn, et pseudonum eller hvor vidt det representerer en person eller en gruppe.

 

Agva Kundeservice

Agva Kundeservice

Vi er opptatt av erfaringer fra kundene i Agva Kraft. Trustpilot er verdensledende innen måling av tilbakemeldinger og anmeldelser, såkalte reviews. Vi har nå bedt kundene om å gi reviews av Agva Kraft på Trustpilot og det er svært hyggelig lesning.

Da vi spurte kundene om deres erfaringer med Agva Kraft på Trustpilot fikk vi hovedsakelig karakterene fem og fire. Dette tilsvarer «enestående» og «bra», noe som er svært hyggelig lesning for oss som jobber med kundeservice til daglig. I tillegg fikk vi noen kritiske tilbakemeldinger og dette er selvfølgelig noe vi tar svært seriøst. Vi forsøker å oppsummere alt sammen og se om det er forbedringer vi kan gjøre som kommer alle til gode.

Trustpilot er en seriøs aktør for å håndtere tilbakemeldinger på verdensbasis. I vårt naboland Danmark er de store og innen kort tid regner vi med at de vil være dominerende også i Norge. Det som er veldig bra med Trustpilot er at de har en god kvalitetssjekk av reviews for å hindre angrep fra konkurrenter og falske anmeldelser. Dette gjør de både ved å kontrollere innlogging og ved manuell håndtering fra et stort compliance team.

Vi kommer til å følge godt med på kundenes erfaringer og tilbakemeldinger på Trustpilot. Dette er et viktig verktøy for å holde et høyt servicenivå. Vi vil minne om at det kun er Agva Kraft sine kunder som kan gi tilbakemeldinger på Trustpilot.

Sprengkulde i hele Norge

Sprengkulde i hele Norge

Med kaldlufta fra Sibir kan vi vente sprengkulde mange steder i landet disse dagene. Det meldes om vedmangel i Trøndelag og det er vanskelig å unngå at strømforbruket øker markant. Da er det ekstra viktig med en god strømavtale.

Forbrukerrådet har gjort det enkelt for deg å finne den billigste strømavtalen. Agva Kraft troner på toppen med spotprisavtale som er det forbrukereksperter anbefaler. I tillegg sponses deler av strømmen din første måneden.

-Det er nesten umulig å unngå at strømforbruket går opp i sånne perioder som vi går inn i nå, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. -Men du kan gjøre det beste ut av det ved å ha en avtale med lavest mulig pris per kWt.

På toppen av Forbrukerrådets offisielle prisoversikt finner du Agva Kampanje, og kanskje overraskende for mange tar det kun 30 sekunder å bytte. – De aller fleste synes strømregninger er kjedelige. Vi hjelper folk å få dem så lave som mulig, forteller Bjørn Arctander. - Alle ønsker vel mer romslighet i økonomien. Det kan man få ved veldig enkle grep. Uten å gi avkall på noe, men bare bruke et halvt minutt på å bytte leverandør, kan man spare tusenlapper.

Billigst også etter introduksjonstilbudet

Første måneden sponser Agva strømforbruket ditt med 5 øre. Da er det naturlig å tro at prisen stiger bratt, men faktisk er denne avtalen billigst også etter introduksjonstilbudet.

Klar oppfordring om å følge med

Blant dem over 60 år, er det så mange som åtte av ti som ikke har byttet strømleverandør de siste to årene.

– Vi oppfordrer alle til å følge med på Forbrukerrådets strømprisoversikt, sier Arctander. – Det er mange strømleverandører som er igjen fra monopoltiden. Vi ønsket å skape en moderne leverandør som er heldigital og blodtrimmet på kostnadssiden.

Du kan lese mer om Agva Kraft Kampanje og effektivt bytte leverandør her.

Vinner: Eirik Brochmann

Vinner: Eirik Brochmann

I desember lanserte vi en konkurranse her på Agvabloggen og nå er vinneren trukket. Den heldige vinneren er Erik Brochmann.

Reglene for konkurransen var enkel, kun en registrering på Agva Kraft sitt nyhetsbrev. 15. februar var deadline og vi kan nå altså gratulere Erik Brochmann. Han får 3 måneder strøm med opprinnelsesgarantier for fornybar energi inkludert.

Nå som vinterkonkurransen er over, kan vi glede oss over at det er vår neste torsdag!

3 måneder gratis strøm!

3 måneder gratis strøm!

Hvor er Roadsteren nå?
 

6. februar sendte Kennedy Space Center i Florida opp den svære raketten Falcon Heavy. Raketten hadde med seg Elon Musks private Tesla Roadster som ble satt i bane rundt sola. Men hvor er bilen nå?

Agvabloggen - Whereisroadster.JPG

Telinetbloggen og bloggen her på Agva var ikke alene om å omtale rakettutskytingen til Elon Musk for et par uker siden. Stuntet har ikke uventet fått enorm oppmerksomhet, og vi på Agva Kraft er blant de som synes dette er spennende.

wherisroadster.com kan du faktisk følge hvor bilen er.

Vi kommer tilbake her i Agva sin blogg om det skjer noe spennende!

Strømsparing på Valentines day kan være romantisk

Nå har det nettopp vært fastelavn og morsdag, og manges lommebok kan fortsatt være litt slunken etter julen også. Derfor er det kanskje på tide med en romantisk feiring som ikke koster noe, men tvert imot bare er koselig?

Happy Valentines day!

Happy Valentines day!

Slik gjør du det

Skru ned temperaturen hjemme noen få grader i dag. Så demper du lyset, tenner noen stearinlys – og inviter kjæresten opp i sofaen under et deilig pledd. Sammen kan dere nyte stillheten og hverandre med en god flaske vin eller en kopp varm te.

Can’t buy me love

Det heter at kjærlighet ikke kan kjøpes for penger – og på denne måten kan du tvert imot spare penger på Valentines day – og samtidig få kjærligheten til å blomstre. Selv uten å bruke penger på blomster. Selv om det kanskje er en idé å gjør begge deler...

Mye på en gang

- Vi vet at en del har synes det blir mye kostnader etter jul – og med ytterligere kjøpepress nå i februar er det nok en del som sliter litt ekstra også nå, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft.

Du sparer overraskende mye på å senke hjemmetemperaturen et par grader. Agva anbefaler å se litt på ulike Enøktiltak og en romantisk start på dette er ikke så dumt.

Agva Kraft har lenge ligget på toppen av Strømvalget.no og andre oversikter over rimelige strømleverandører. Du kan også få jevnlige strømsparetips ved å følge Agva på Facebook.

Tesla to Space!
 

I dag er en spennende dag for Elon Musk, romfartsinteresserte og oss som interesserer oss for en elektrisk fremtid. Klokken 1930 sendes verdens kraftigste romrakett opp med blant annet en Tesla i bagasjen.

Nå skal David Bowie høres i rymden.

Nå skal David Bowie høres i rymden.

Klokken 1930 norsk tid skytes Falcon Heavy opp fra Kennedy Space Center i Florida. Dette er en testtur med formålet å kanskje senere frakte mennesker til månen og Mars. På testturen får en ti år gammel Tesla roadster lov å være med og hvilken sang spilles på bilstereoen om ikke David Bowie's space oddity.

Det er ventet 100.000 tilskuere og raketten er visstnok den kraftigste raketten som er bygget siden Apollo-programmet. Du kan følge oppskytingen på SpaceX sitt nettsted.

Agva følger spent med!

Agva kommenterer Lundmarks interessante foredrag

Agva kommenterer Lundmarks interessante foredrag

Nylig holdt sjefen for den finske energiganten Fortum et foredrag der han viste en formel for disrupsjon i energibransjen. Agva Kraft vil her se på hva disrupsjon er og gå inn på ulike momenter Fortumsjefen tok opp.

- Disrupsjon har blitt et moteord, men er ikke mindre relevant av den grunn, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. -Kort fortalt dreier det seg om en endring som snur opp-ned på en bransje og både kan velte tradisjonelle aktører som ikke følger med i timen og løfte opp helt nye selskaper. Typisk handler disrupsjon om nye forretningsidéer og/eller ny teknologi. Kodak fikk kjenne på dette da de måte søke konkursbeskyttelse som resultat av å ikke henge med på den digitale utviklingen. Nå er de riktignok tilbake igjen med toppmoderne teknologi ved å satse på block chain som betalingsmetode for bilder. Et annet typisk eksempel er Nokia som gikk fra å være en gigantsuksess til å bli skjøvet ut til siden av den nye smarttelefonen. Andre eksempler er persontransport som endres av aktører som Uber, og hotellmarkedet som har fått en ny konkurrent i form av Airbnb.

Bladet Energi omtalte i siste nummer foredraget til Fortumsjefen Pekka Lundmark. I sin formel for disrupsjon i energisektoren er det 6 elementer.

Agvabloggen vindmøller.jpg

Det første elementet er fremveksten av fornybar energi. Han kunne fortelle at bare på 20 minutter, som var varigheten av foredraget, blir det investert enorme 50 millioner dollar i bransjen verden over. - Mye av denne teknologien har ikke en naturlig lagring, og her sier Lundmark at vannkraft vil kunne balansere, kommenter Arctander. – Dette har vi tidligere vært inne på i Agva Krafts pressemelding om Norge som et europeisk batteri.

Og da kommer vi over på det andre elementet i formelen som er nettopp lagring av energi. Fortumsjefen tror sterkt på omgjøring av overskuddskraft til gass. Telinet har i sin blogg tatt for seg både denne og andre lagringsformer.

Det tredje elementet er elbiler. Det har vært en eksplosjon i dette markedet, og det kommer bare til å fortsette, særlig med selvkjørende biler. -Elbilene kan både ha en balanserende og en utfordrende effekt på kraftmarkedet og utbyggingen av nettet, kommenterer representanten for Agva Kraft.

Det fjerde elementet er digitaliseringen. Gjennom internet of things og nye tjenester vil en mengde gjenstander ikke bare være tilkoblet internett, men også til kraftnettet og kraftsystemet.

Som det femte elementet i formelen trekker Lundmark frem blockchainteknologien. Det siste året har det stått mengder av artikler om blockchainteknologien Bitcoin bygger på, men blockchain kan være mye mer. I kraftbransjen kan det bety at transaksjonskostnader synker betraktelig fordi det kan inngås raske direkteavtaler. – Man kan se for seg at fryseren din går direkte til produsenten og handler den energien den trenger, sier Arctander i Agva Kraft.

Det sjette og siste elementet i formelen er kundene. Ved hjelp av gode og automatiske løsninger kan kundene utgjøre en stor fleksibilitet. Dette går på hvordan de handler, hvor mye de bruker og når de bruker det. Agva har tidligere skrevet om Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt forslag til effekttariffer for husholdninger. Dette er et eksempel på regler som kan føre til endret forbrukeradferd, mens AMS (automatiske målings- og styringssystemer) er eksempler på teknologi som muliggjør dette.

-Vi synes dette er utrolig spennende, avslutter Arctander i Agva Kraft. -Vi tror det er helt nødvendig at utviklingen av fornybar energi går raskt, både med tanke på ressursknapphet og utslipp. At denne utviklingen i tillegg kan føre til reduserte kostnader og et enklere forbrukerliv er jo svært hyggelig.

Godt nytt år!

Godt nytt år!

Da er vi i gang med et nytt år og Agva Kraft tar et skråblikk på hva som har skjedd av strømrelaterte ting i året som gikk. Kort oppsummert har vi kunnet se lave kraftpriser og et rekordhøyt elbilsalg. Dessuten har flere fått øynene opp for noe mystisk som heter kryptovaluta og bruker mye strøm.

Godt nytt år! Agva Kraft vil her ta en titt på små og store tendenser og hendelser i året som gikk.

Strømmarkedet

I 2017 endte den uvektede systemprisen inklusiv mva på 34 øre. Dette var opp rundt 10% fra året før, men likevel langt unna kriseåret 2010. På sluttbrukermarkedet har man på strømpris.no kunnet registrere stor konkurranse. Både denne, og andre strømkalkulatorer som Elsklin,g viser at det er store prisforskjeller, men beinhard konkurranse i toppen. Agva har også på Strømvalget markert seg som den lavprisaktøren selskapet er.

2017 var også året der det gigantiske finske energikonsernet Fortum kjøpte hele kraftomsetningsdelen til Hafslund. Dette var et kjempeoppkjøp som dreide seg om 1,1 millioner kraftkunder.

Nett og system

Ved utgangen av året var det et år igjen til fristen for installasjon av automatiske strømmålere (AMS) var ute, og da hadde omtrent halvparten av husstandene fått installert ny måler. Det kan virke som om fristen for at alle får innen 2018 er omme overholdes, men alt tyder på en forsinkelse av Elhub. Elhub er et planlagt system for innhenting av målerdata til et felles system som blant annet gjør at strømkundene på sikt ikke trenger direkte kontakt med netteier. Man ser for seg at all kontakt i stedet håndteres av konkurranseutsatte strømleverandører som Agva Kraft.

Det har også vært diskusjon omkring nettariffer, og utjevning av disse. Defo, som nå har skiftet navn til Distriktsenergi, er pådrivere for slik utjevning. Agva Kraft er skeptiske til dette av hensyn til kostnadseffektivitet. Det er viktig at netteierne hele tiden driver kostnadseffektivt og har incitamenter for dette.

Videre har NVE (Norges Vassdrags- og energidirektorat) foreslått en ny løsning for nettariff. Det går ut på at man abonnerer på en gitt effekt og betaler en høyere tariff ved overforbruk på et gitt tidspunkt. Grunnen til at dette foreslås er for å få forbrukerne til å spre forbruket gjennom døgnet. Dermed blir «rushtiden» litt mindre og man trenger ikke bygge ut nettet like kraftig. Dersom dette virkelig fører til totalt sett lavere nettleie er Agva Kraft positive til løsningen.

Reguleringer

Netteier og strømleverandører, som Agva Kraft, har svært ulike roller. Siden netteier er monopolist er de mer regulerte enn strømleverandørene som er konkurranseutsatte. Imidlertid er det mange selskaper og konserner som har begge rollene, og da er nøytralitetsprinsippet svært viktig. Agva Kraft var fornøyd da det ble bestemt at det skal være et klart selskapsmessig og funksjonelt skille mellom disse rollene, for eksempel så man ikke risikerer at en kundeservicemedarbeider ved en telefonsamtale som omhandler et nettrelatert problem direkte eller indirekte gjør reklame for sine egne strømprodukter. Dessverre kan det nå se ut til at denne prosessen blir stoppet.

Elbiler

BMW I3

BMW I3

2017 ble nok et rekordår for elbiler. Av nyregistrerte biler står elbiler for ca 21 %, og det er en stigende tendens. Norsk Elbilforening forventer hele 50.000 nyregistrerte elbiler i året vi så vidt har begynt på. I fjor uttalte VW-sjefen at de skulle «finne opp bilen på nytt» og Volvo bestemte at alle nye modeller som produseres fra og med 2019 skulle være hybrid- eller elbiler. Det var også mange bilmerker som satset på elbil i fjor og bestselgende Nissan Leaf lanserte ny modell. Likevel var kanskje vinneren Tesla som hadde over 2000 registrerte biler bare på desemberstatistikken og godt over 8000 på årsbasis.

El-lastebiler

Med utviklingen av elbiler har det også blitt fart i utviklingen av el-lastebiler. Nikola og konkurrenten Tesla er i full gang. Allerede i 2016 rullet den første el-lastebilen på norske veier og i fjor bestilte Asko 10 stk Tesla Semi som et ledd i sin fornybarstrategi. Agva Kraft vil minne om viktigheten av å også velge 100 % fornybar energi ved ladingen.

Bitcoin

Mye fokus på Bitcoin

Mye fokus på Bitcoin

2017 var også året der det ble skrevet mengder av artikler om bitcoin. Dette er en såkalt kryptovaluta og den er ikke knyttet til noen nasjonalbank. Enkelhet og uavhengighet blir trukket frem som fordeler og mangel på kontroll og et vanvittig strømforbruk trekkes frem blant de negative aspektene.

 

 

 

 

 

2018
Men nå er vi i gang med et nytt år og nye muligheter. Foreløpig vil vi anta at det blir lavere strømpriser og flere elbiler. Og så vil vi håpe at utviklingen av fornybar energiproduksjon fortsetter i rekordfart og at det blir langt bedre internasjonalt samarbeid for å løse et betydelig klimaproblem.

Agva Kraft ønsker alle et riktig godt nytt år!

Norge i full gang med elektriske ferger

I Norge er det ifølge Statens Vegvesen 130 fergesamband på fylkes- og riksveier. Dette er en viktig del av infrastrukturen, samtidig som det betyr store utslipp. -Disse utslippene har negativ effekt både lokalt og globalt fordi de har brukt fossilt brennstoff, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft. Men nå er en aldri så liten revolusjon i gang.

Agvabloggen fjord.jpg

Norske ferger frakter over 20 millioner kjøretøy årlig.  Ifølge Statens Vegvesen er det 130 fergesamband på fylkes- og riksveier i Norge, hvorav 17 er på riksveier. Disse fergene er ansett som en nødvendig del av infrastrukturen, særlig på Vestlandet og i Nordnorge. Men miljømessig er det ikke problemfritt. Veidirektør Terje Moe Gustavsen uttalte i 2016 at det grønne skiftet i sektoren vil føre til en reduksjon i utslipp tilsvarende 70.000 personbiler. Dette er til sammenligning antallet biler som er registrert i hele Aust-Agder.

Markedsdirektøren i Agva Kraft, Bjørn Arctander sier at som ellers i transportnæringen ser det ut til at elektrifisering er løsningen på fergedrift. Strømselskapet Agva Kraft er ikke en direkte aktør i transportnæringen, men har som leverandører av opprinnelsesgarantert strøm vært aktive i debatten om fornybar energi.

Som de fleste endringer er ikke elektrifiserting av fergene helt problemfritt og det krever mye investeringer. Ifølge NVE’s kraftmarkedsanalyse for 2017-2030 vil økningen i effektbehovet på grunn av elektrifisering av ferger og landstrøm føre til behov for kostbare oppgraderinger i nettet. -Vi mener dette er langsiktige og gode investeringer i infrastruktur som gir umiddelbare effekter i form av redusert lokal forurensning og også et godt bidrag til reduksjon i globale CO2-utslipp, sier Arctander. -Men man må holde tritt med utviklingen ved å samtidig bygge ut produksjon av fornybar energi, fortsetter representanten for Agva Kraft.

I Møre og Romsdal får fylkeskommunen tilskudd fra Enova på 46 millioner kroner for å bygge ut infrastruktur for å lade fergene ved kai. – Sunnmøre-prosjektet viser at det er mulig å kutte store utslipp ved å ta i bruk ny teknologi i neste generasjons ferjer. Vi er glade for at Møre og Romsdal fylkeskommune fortsetter med høye ambisjoner om å redusere utslipp fra ferjene også på Nordmøre, sa markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i en pressemelding tidligere i år. I den samme pressemeldingen sier samferdselssjefen at de er svært fornøyd med positivt tilsagn fra Enova. -For å realisere gode miljøløsninger på ferjedrifta er vi helt avhengig av gode støtteordninger. Dette reduserer merkostnaden som fylkeskommunen får ved å stille strenge miljøkrav. Vi ser fra tidligere at med tildeling fra Enova oppnår vi store forbedringer for miljøet. Da kan vi satse på miljøtiltak knyttet til ferjedrift, sa Arild Fuglseth, samferdselssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Også i Hordaland er det storsatsning på gang. Hordaland fylkeskommune har vedtatt at alle deres 17 fylkesveiferger skal drives elektrisk innen 2020. Dette er kostbart og fylkeskommunen må ut med 600 millioner i årlige investeringer.

- For å bruke en viktig klisjé, så er det ingen tvil om at fremtiden er elektrisk. Og dette gjelder også til sjøs, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft. For å sikre at det samtidig bygges ut fornybar energi, bør det stilles krav til at strømmen som brukes til fergene er fulgt av opprinnelsesgarantier. Dette er en av måtene å sikre økonomiske incentiver til fornybarnæringen, avslutter fornybarentusiasten i Agva Kraft.

Forbrukerrådet har gjort det enkelt for deg å finne den billigste strømavtalen. Agva Kraft troner på toppen med spotprisavtale som er det forbrukereksperter anbefaler. I tillegg sponses deler av strømmen din første måneden.

Agva Kundeservice

Agva Kundeservice

Er det lenge siden du byttet strømleverandør? Ifølge Forbrukerrådet har de fleste av oss høyere strømregning enn nødvendig. To av tre husstander har ikke byttet strømleverandør de siste årene.

På toppen av Forbrukerrådets offisielle prisoversikt finner du Agva Kraft, og kanskje overraskende for mange tar det kun 30 sekunder å bytte. – De aller fleste synes strømregninger er kjedelige. Vi hjelper folk å få dem så lave som mulig, forteller markedsdirektør i Agva Kraft, Bjørn Arctander. - Alle ønsker vel mer romslighet i økonomien. Det kan man få ved veldig enkle grep. Uten å gi avkall på noe, men bare bruke et halvt minutt på å bytte leverandør, kan man spare tusenlapper.

Billigst også etter introduksjonstilbudet

Første måneden sponser Agva strømforbruket ditt med 5 øre. Da er det naturlig å tro at prisen stiger bratt, men faktisk er denne avtalen billigst også etter introduksjonstilbudet.

Klar oppfordring om å følge med

Blant dem over 60 år, er det så mange som åtte av ti som ikke har byttet strømleverandør de siste to årene.

– Vi oppfordrer alle til å følge med på Forbrukerrådets strømprisoversikt, sier Arctander. – Det er mange strømleverandører som er igjen fra monopoltiden. Vi ønsket å skape en moderne leverandør som er heldigital og blodtrimmet på kostnadssiden.

Du kan lese mer om Agva Kraft Kampanje og effektivt bytte leverandør her.

Start 2018 med en boost – 3 MÅNEDER GRATIS STRØM, og dette midt i perioden der du bruker aller mest strøm!

Konkurransereglene er enkle – registrér deg for Agva Kraft sitt nyhetsbrev før 15. februar og vær med i trekningen av 3 måneder med gratis strøm. Etterpå er det selvfølgelig helt frivillig om du ønsker å fortsette med billig strøm fra Agva Kraft. Vinneren vil bli annonsert her på Agvabloggen og på Agva Kraft sine Facebooksider.

Agva Kraft Vinterkonkurranse

Agva Kraft Vinterkonkurranse

Nyhetsbrevet fra Agva Kraft inneholder vil inneholde interessante nyheter om kraftmarkedet, sparetips og annen nyttig informasjon. Vi håper du vil like det, men du kan selvfølgelig når som helst avmelde deg nyhetsbrevet.

Dersom du skulle være den heldige vinnere, vil du nyte godt av 3 måneder gratis strøm fra Agva Kraft uten noen som helst binding etterpå. Det gjøres oppmerksom på at vi ikke leverer nettleie, så det må du betale til din nettleverandør som vanlig.

Trekning av Agva Kraft Vinterkonkurranse: 15. februar 2018.

Konkurranseregler for Agva Kraft Vinterkonkurranse

Vi i Agva Kraft følger godt med på strømsparing og strømpriser. Likevel ble vi overrasket da vi leste hva det faktisk koster å lade en moderne mobiltelefon. Og slapp helt av – du blir definitivt ikke fattig av det!

Hvor mye spanderer du i året på din Iphone?

Hvor mye spanderer du i året på din Iphone?

Det er veldig mye som tar mer strøm enn man tenker på, og det er fort gjort å tenke at lading av mobilen er en av dem. Hvorfor i all verden går vi ellers tom for strøm hele tiden? Vel, batteriteknologien er nok ikke kommet så langt vi ville tro og sammenlignet med strømnettet har et lite batteri lite å bidra med.

Så hvor mye koster det å lade en iphone hver dag i et helt år? Det kommer litt an på modellen og strømpriser, men svaret er faktisk 3-6 kroner. Og da snakker vi total årskostnad! Hvis du har en iphone i bare to år så koster det til sammenligning det dobbelte hver dag bare å eie telefonen, så prøv å ta godt vare på den.

Agva Kraft har et samarbeid med WWF der vi blant annet har noen gode idéer til strømsparing som faktisk monner.

Synes du det er mye styr med å finne gaver og at det til og med kan bli for mye av det gode? Agva Kraft synes WWF har mange gode og nyttige gaveideer.

WWF gjør en viktig jobb.

WWF gjør en viktig jobb.

-For all del, det er veldig hyggelig med gaver, sier markedssjefen i Agva Kraft, Bjørn Arctander. Men noen ganger kan det bli for mye, for dyrt og til og med meningsløst. Derfor synes vi WWF verdensnaturfond har noen veldig fine og hyggelige gaver man kan kjøpe på sine nettsider.  Det er alt fra flotte kalendere til symbolske gaver og medlemskap som kan ordnes her.

-Agva Kraft har et godt samarbeid med WWF om blant annet å gi gode råd om energisparing. Vi synes WWF Verdens Naturfond gjør en fantastisk innsats på klimafronten og er en organisasjon som fortjener enhver støtte.

AGVA WATERFALL.jpg

Agva har et dyptliggende miljøengasjement og selger kun 100% fornybar energi. Vi oppfordrer alle til å velge en strømleverandør som inkluderer opprinnelsesgarantier ved salg av strøm. Hvis du representerer et selskap kan du også få rimelig og 100% fornybar energi på Agva Bedrift.

 

Hvordan få billigere strøm?

På nittitallet ble strømmarkedet liberalisert og man har siden da kunne velge strømleverandør. Har du gått gjennom og sett om du har den beste strømavtalen? Her kommer vi med gode tips til hvordan du kan orientere deg i markedet og vi inkluderer noen tips for å få ned forbruket av elektrisitet.

Agva Kraftproduksjon.jpg

Ingen selvfølge med konkurranse på strømmarkedet

De var i lang tid monopol på å levere elektrisk kraft i Norge, og uavhengige strømselskaper som Agva Kraft fantes ikke. Det var det lokale energiverket, e-verket, som hadde ansvaret for både transporten og oppgjøret mellom produsent og forbruker. Disse var stort sett offentlig eide. Som på mange andre markeder vokste det på åttitallet frem et ønske om å kommersialisere og konkurranseutsette slike tjenester. Et tilsvarende eksempel er fristillingen av telemarkedet, der Televerket tidligere hadde hatt monopol. Sammen med England var Norge de første til å liberalisere strømmarkedet. Det ble først gjort en oppdeling mellom transporten og omsetningen av strøm. Transporten lokalt skulle fortsatt det lokale e-verket stå for og ha monopol på. Dette betyr altså bygging og vedlikehold av ledningsnettet som går til de ulike bedriftene og husholdningene. Omsetningen skulle derimot konkurranseutsettes. Lavprisleverandørene Agva Kraft og Telinet Energi er i konkurranse med en rekke strømselskaper i landet og er dermed viktige prispressere for å få lavere strømpris.

Agva Kraft innsjø.jpg

Slik orienterer man seg i markedet

Det er ikke bare kjærligheten som kan være vanskelig å finne, men også rett strømleverandør! Derfor er det litt artig at en av de store prissammenligningstjenestene på nett er noe som heter Elskling. Dette er en kommersiell leverandør som tjener på at folk bytter strømleverandør, men informasjonen de presenterer er nøytral og kvalitetssikret. Forbrukerrådets offisielle sammenligningstjeneste for strømleverandører heter strømpris.no og her har Agva Kraft helt siden lanseringen av tjenesten i 2015 vært en dominerende aktør.

– Det er viktig for oss som en ny og moderne strømleverandør å markere oss i konkurransen. Derfor er vi også å finne i toppen av strømpriskalkulatorene, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. Andre sammenligningstjenester for strømpriser som er verdt å merke seg er Strømvalget der Agva også scorer bra.

Valg av avtaleform

Det er verdt å merke seg at det på strømpriskalkulatorene ikke bare er ulike strømleverandører, men også ulike avtaleformer.

-Det er ikke gitt at en og samme avtale er best for alle, for dette kommer an på hva som er viktigst for deg som kunde, sier representanten for Agva Kraft.

– Dersom det er svært viktig for deg med forutsigbarhet, bør du velge fastpris. Men om du har litt fleksibilitet i økonomien bør du heller velge spotpris som over tid har vist seg å være den billigste avtaleformen, avslutter Arctander.

Hva med strømforbruket?

Det er viktig å huske på at du kan redusere strømforbruket ditt. For hver kWt du reduserer forbruket med sparer du i tillegg til strømprisen både avgifter og utgifter til nettleie i tillegg til miljøgevinsten det gir å redusere energiforbruk. På Enovas sider kan du lese om alt fra støtteordninger til små og store tiltak man kan gjøre for å spare strøm i husholdninger og bedrifter. Agva Kraft har også jevnlig strømsparetips blant annet på Agva-Twitter. Et av eksemplene på strømsparing er faktisk at det kan lønne seg å bruke oppvaskmaskin!

Bruk oppvaskmaskinen!

Bruk oppvaskmaskinen!

Dyrere strøm, men avhengig av hvilken strømleverandør du har

Ifølge Statistisk Sentralbyrå sin oversikt over priser for 3. kvartal har det vært en oppgang på rundt 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men det er langt større forskjell mellom de ulike leverandørene og produktene. Agva Kraft kommer godt ut i prissammenligninger.

Vinteren er her.

Vinteren er her.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) sin oversikt viser at strøm, avgifter og nettleie i 3. kvartal i år for en normal husholdning lå på 95,2 øre per kWt. Dette er en økning på 5,2 prosent fra samme periode i fjor. Ser man på kraftprisen isolert sett har den økt med 9,2 prosent.

-Slike variasjoner fra år til annet er helt normalt, sier markedsdirektør Bjørn Arctander i Agva Kraft.  Alle strømleverandører har samme innkjøpspris på samme tidspunkt, og forhold som nedbør og temperatur spiller særlig inn på disse prisene.

Norge er en del av et nordisk og etter hvert europeisk kraftmarked. Mens det tidligere nesten bare var temperatur og nedbør som styrte prisen, er det nå også blant annet kullprisen og etterspørsel etter elektrisk kraft i Europa som spiller inn. -Det kan for eksempel være hete i Europa som gjør at det går med strøm til kjøling som påvirker prisene i Norge midt på sommeren, sier Arctander.

-Men det du som strømkunde kan påvirke er hvor mye du tillater at strømleverandøren tar i fortjeneste. Mellom ulike produkter og strømselskaper kan det være forskjeller som er betydelig større enn den normale variasjonen i innkjøpsprisen. Ulike prissammenligningstjenester viser at Agva kommer svært godt ut, som for eksempel Agva Kraft på Strømvalget.

Agva Winter waterfall.jpg

Det kan være lurt å ta en runde av og til på Forbrukerrådets strømprisportal og for eksempel Elskling. Der finner du gode sammenligninger av priser og produkter.