Det er stort sett tiltak rundt dusjing og oppvarming av hus som trekkes frem som viktige strømsparetiltak i Norge. Men ting som foregår på kjøkkenet kan også gjøres mer energieffektivt. Og det artige er at det er en del av tiltakene som gjør kjøkkentjenestens lettere og tidsbesparende.

Morsomt på kjøkkenet

Morsomt på kjøkkenet

Markus Nordquist i Agva Kraft har flere råd rundt dette.
– Jeg vil gjerne starte med det som er aller best, sier spareeksperten hos oss med et stort smil.

Ikke vask opp for han

Ikke vask opp for han

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer Nordquist hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva Kraft glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. Automatiske måle- og styringssystemer (AMS) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva Kraft om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid med WWF om strømtips under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Bruk oppvaskmaskinen

Bruk oppvaskmaskinen

Payr.png

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. Dette kan gjøres ved å følge med på ulike strømsparingskalkulatorer. Du finner for eksempel at Agva Kraft kommer godt ut Payr.

 

Er det bare storbedrifter som skal ta miljøansvar?

Det er ingen tvil om at et grønt skifte er i gang og vi ser en stor forskjell fra hvem som presser det frem. Tidligere var det i all hovedsak organisasjoner og noen politikere som kjempet frem miljøvennlige løsninger. Nå kommer mye av både innovasjon og krav fra markedet og nærlingslivet. Dette kan også småbedrifter ta del i, sier markedsdirektøren i Agva Kraft.

Vindkraft

Vindkraft

- Det er mye småbedrifter også kan gjøre, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft. Ofte er det små ting som søppelhåndtering og bevissthet i forhold til reiser som teller. En av de enkleste tingene du kan gjøre er å sørge for at bedriften din handler inn opprinnelsesgarantert strøm. Varedeklarasjonen for 2016 viser en mix på kun 14% fornybar energi, og det er ikke særlig imponerende for en nasjon som produserer en masse grønn kraft.

Opprinnelsesgarantier innebærer at du er garantert at pengene du betaler går til produksjon av fornybar strøm. Dermed får grønn energiproduksjon bedre betalt og det presser etter hvert frem et skifte.

Solceller

Solceller

Agva Kraft leverer kun opprinnelsesgarantert strøm, både til private og bedrifter. Dette er inkludert i prisen hos oss i motsetning til hos de fleste andre strømleverandører.

Det er svært mange elsykler å se på den såkalte Tour de Finance mellom Lysaker og Aker Brygge til irritasjon for kondomdresskledde Birkenentusiaster. Til forskjell fra dem kommer stort sett elsyklistene frem på en effektiv måte uten å måtte dusje på kontoret. Men hva er egentlig reglene for å kunne kalle det en elsykkel?

El-sykkler ble årets julegave i Sverige 2017.

El-sykkler ble årets julegave i Sverige 2017.

La oss først si at det er selvfølgelig helt fantastisk at mange sporty mennesker sykler i full fart til jobb hver dag og Agva mener ikke at elsykkel er et alternativ til dette. Men det er for mange et fantastisk alternativ til både bil og buss og du får definitivt mosjon og frisk luft også på en elsykkel. Vi i Agva Kraft har etter hvert mange ansatte og samarbeidspartnere som bruker elsykkel. Men hva skal er forskjellen mellom elsykkel og elmoped? Og hvor kan den brukes? Vi har gått til el-sykkel.no for å finne svarene.

El-sykkel.no selger både elsykler og registreringspliktige el-scootere. En elsykkel må i tillegg til å tilfredsstille forskriftsmessige krav til vanlige sykler forholde seg til følgende regelverk:

1.            Motoren skal være en hjelpemotor og skal kun gå mens du tråkker pedalene

2.            Unntaket er at den kan ha en hendel eller håndgass som gir deg en starthjelp på opptil 6 km/t uten å tråkke

3.            Motoren må slå seg av når sykkelen oppnår en hastighet på 25 km/t

Når disse reglene er tilfredsstilt er el-sykkelen i det store og hele å regne for en vanlig sykkel. Det vil si at den ikke er registreringspliktig og det er heller ikke årsavgift eller krav til ansvarsforsikring.

Hvem kan bruke elsykkel?

Også her er en elsykkel å regne for en sykkel. Det er følgelig ingen krav til sertifikat og heller ingen aldersgrense. Imidlertid anbefaler el-sykkel.no 14 års minimumsalder og bruk av hjelm.

Hvor kan elsykkelen brukes?

Utgangspunktet til vegtrafikkloven er at en elsykkel er en sykkel og dermed kan brukes der sykler kan brukes. De kan således brukes på sykkelstier, men selvfølgelig ikke på motorvei. Et viktig unntak er foreløpig bruk i marka, der motorferdselloven anser elsykkel som motorisert ferdsel og har som utgangspunkt at dette er forbudt i utmark. Dette har imidlertid Klima- og Miljødepartementet signalisert at de ønsker å endre på. De foreslo i oktober 2015 at følgende tekst tas inn i loven:

"Departementet kan ved forskrift tillate motorferdsel med kjøretøy som etter vegtrafikklovgivningen regnes som sykkel. Forskriften kan gi nærmere regler om bruken av slikt kjøretøy."

Leketøy eller fremkomstmiddel? 

Leketøy eller fremkomstmiddel? 

Det må presiseres at Segway og andre ståhjulinger er underlagt andre regelverk enn elsykkel, blant annet en max-grense på 20 km/t og større begrensning i hvor den kan brukes.

El-scooter fra Agva Kraft

El-scooter fra Agva Kraft

Dersom du ønsker et kraftigere elkjøretøy kan vi anbefale en el-scooter. Den har krav til registrering, men er momsfri og har hastighet opp til 45 km/t. Den har vi tidligere omtalt i dette blogginnlegget.

 

Strømvalget.no er en av Norges seriøse private aktører som sammenligner strømpriser. I tillegg til å nøytralt sammenligne strømpriser fra norges strømleverandører skriver de interessante artikler om markedet. Her er artikkelen der Agva Kraft var ukens strømleverandør.

Agva Kraft Kundeservice

Agva Kraft Kundeservice

 

 Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon
 

Markedsdirektøren i Agva Kraft beskriver sin første opplevelse med Tesla som å være på tivoli. Han var helt uforberedt på suget i magen det ga å sitte på med en bil som fyker fra null til hundre på 3 sekunder. Men slike hastigheter har selvfølgelig langt større betydning i transport med tog.

Agva Kraft - Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon

Agva Kraft - Elmotor kan gi svær høye hastigheter og en enorm aksellerasjon

Siden det ikke er gir i en elmotor går den opp i topphastighet veldig raskt. Derfor egner elmotor seg godt både for bil, tungtransport, tog og fly. Siden mesteparten av energien går til fremdrift i stedet for varmetap er det også en god utnyttelse av energien. Og velger man en leverandør av billig og 100% fornybar energi får man ytterligere miljøeffekt i tillegg til å spare lommeboken.

Når det gjelder hastighet så er det selvfølgelig svært begrenset hvor fort det er forsvarlig å kjøre en bil. Men i et godt bygget tog kan det se ut til at det ikke er grenser for hvor fort de etter hvert kan gå.

I Norge har vi foreløpig ikke høyhastighetstog som defineres som tog som kan gå over 250 km/t. Det nærmeste vi kommer er Gardermobanen der hastigheten er rundt 200 km/t.

I utlandet er det betydelig større hastigheter blant tog. Det kjente TGV i Frankrike går i opp mot 300 km/t, og utkonkurrerer dermed fly på mange strekninger. I Spania er tog det desidert raskeste alternativet mellom Alicante og Madrid, der turen tar i overkant av 2 timer med tog og 5 med bil. Og antagelig 4-5 timer med fly også om man regner med frem og tilbake til flyplassen, venting på bagasje etc.

Men de virkelig imponerende hastighetene får man ved å se til Asia. I Kina går Shanghai Maglev i over 400 km/t og det er målt kinesiske toghastigheter opp mot 500 km/t. I Japan har hastigheten til et Maglev tog blitt målt til over 600 km/t.

Så får vi se hva som skjer her hjemme på berget. Blir det Hyperloop eller hurtigtog som tar over person- og varetransporten fremover?

Følg klima- og energinyheter på Google+ -  AgvaKraft

Agva Kraft har også strøm til bedrifter

Som en kjent lavprisleverandør til norske husholdninger kom det raskt etterspørsel fra bedrifter. Vi har derfor gode strømprodukter for små og mellomstore bedrifter i Agva Kraft Bedrift.

AGVA LYSPÆRE!.jpg

 

Lavprisselskapet Agva Kraft markerte seg kraftig først på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt og senere på Forbrukerrådets strømpris.no. Dette førte til forespørsler også fra bedriftsmarkedet. Derfor lanserte vi for halvannet år siden Agva Kraft Bedrift. Også der er pris, enkelhet og 100% fornybar energi fokus.

- Vi valgte bevisst å vente, sier markedsdirektør Bjørn Arctander. Dette var for å holde maksimalt fokus på våre lavprisprodukter for privatpersoner. Etter å ha oppnådd en solid posisjon på dette markedet ønsket vi å ta et skritt videre. Således var lansering av Agva Kraft Bedrift et naturlig steg.

Det har vært viktig for Agva å også her rendyrke miljøprofilen gjennom 100% fornybar energi. -Vi mener at verdien av å være en grønn leverandør svekkes kraftig dersom man selger strøm med opprinnelsesgaranti til noen kundegrupper og uten til andre, derfor inkluderer også bedriftsproduktene våre 100% fornybar energi. Vi mener også at dette vil være viktig for mange bedrifter i forbindelse med stadig større krav til samfunnsansvar. -Her kan kundene ta det første steget mot en grønnere profil uten at det koster noe ekstra, avslutter Arctander.

Det er lettere å komme frem som lavprisleverandør av strøm etter hvert som de nettbaserte strømkalkulatorene har blitt populære. Både på de private og Forbrukerrådets offisielle strømprisoversikt kommer strømleverandøren Agva Kraft svært godt ut.

Agva strømpris.no.JPG

Det har vært strømprisoversikter av mer eller mindre god kvalitet i mange år, men det er først nå det virkelig tar av. Strømvalget var tidlig ute og har blant annet hatt samarbeide med Aller Media. På strømvalget var Agva Kraft for en tid tilbake ukens leverandør.

I tillegg har den opprinnelig svenske portalen Elskling virkelig fått fotfeste også i Norge. Her taster man enkelt inn noen nøkkeldata før en oversikt som er tilpasset ditt behov blir presentert. En annen prisoversikt vi synes har mye for seg er strømprisportalen Payr. Denne er tidligere kjent som KortogKontant og Bedrebest.

I 2015 tok Forbrukerrådet over det offisielle ansvaret for å presentere strømpriser. Gjennom strømpris.no er alle strømleverandørene forpliktet til å presentere sine priser.

Agva Kraft er et resultat av at det er fri konkurranse på strømmarkedet. Vi vil her dra gjennom noen hovedpunkter fra liberaliseringen av strømmarkedet og frem til i dag.

Agva Lyspære.jpg

Fra monopol til fri konkurranse

I lang tid var det monopol på å levere strøm i Norge. Det var det lokale energiverket, e-verket, som hadde ansvaret for både transporten og oppgjøret mellom produsent og forbruker. Disse var stort sett kommuneeide. Som på mange andre markeder vokste det på åttitallet frem et ønske om å kommersialisere og konkurranseutsette slike tjenester. Et tilsvarende eksempel er fristillingen av telemarkedet, der Televerket tidligere hadde hatt monopol. Sammen med England var Norge de første til å liberalisere strømmarkedet. Det ble først gjort en oppdeling mellom transporten og omsetningen av strøm. Transporten lokalt skulle fortsatt det lokale e-verket stå for og ha monopol på. Dette betyr altså bygging og vedlikehold av ledningsnettet som går til de ulike bedriftene og husholdningene. Omsetningen skulle derimot konkurranseutsettes. Lavprisleverandørene Agva Kraft og Telinet Energi er i konkurranse med en rekke strømselskaper i landet og er dermed viktige prispressere for å få lavere strømpris.

Agva Foss.jpg

Råvarebørs

Dermed ble NordPool opprettet som en børs for strøm. Dette er en råvarebørs, der alle de ulike omsetterne, som for eksempel strømselskapet Agva Kraft, møter produsentene og danner en pris hver time. På denne måten betaler små og store strømleverandører nøyaktig det samme for hver enhet strøm på et gitt tidspunkt. For å si det enkelt har nå det lokale e-verket ansvaret for nettet, transporten av strømmen, og tar betalt for dette. Omsetterne, altså kraftleverandørene, forestår innkjøpet av strømmen, slik at produsentene får betalt. Agva Kraft er altså et eksempel på en energibedrift med omsetningskonsesjon.

Fra NordPool til Nasdaq

I tillegg til selve omsetningen av råvaren strøm, begynte den nordiske strømbørsen med såkalt finansiell omsetning. For at produsenter og leverandører skulle kunne sikre en pris, kunne man kjøpe verdipapirer som sikret kjøp eller salg av en gitt mengde strøm til en gitt pris på et gitt tidspunkt. Dette gjør at strømleverandørene kan levere for eksempel fastprisprodukter på strøm uten å ta risiko. Samtidig gjør det at finansielle aktører kan tape og tjene penger på å «vedde» på fremtidig strømpris. I dag er denne delen av NordPool solgt til den store, internasjonale børsen Nasdaq.

Mens strømmarkedet ble deregulert på nittitallet har det vært en god del innstramminger de senere årene. Blant annet er det svært strenge regler for avtaletyper, betalingsformer og markedsføringer som strømleverandørene må forholde seg til. Disse reglene er på mange områder mye strengere enn for andre markeder i Norge. Det at Agva Kraft og andre omsettere må ha konsesjon er i seg selv et eksempel på dette.

Agva Sikkringer.jpg

Timesmålere og smarte målere

Siden strømprisen på NordPool dannes hver time, har det vært ønskelig at det også er mulig for private husholdninger å forholde seg til en timespris for å kunne tilpasse seg og jevne ut bunner og topper i løpet av et døgn. Tidligere har det kun vært store forbrukere, hovedsakelig bedrifter, som har hatt såkalte timesmålere. Dette er strømmålere som måler strømmen fra time til time og enten lagrer eller sender disse dataene videre fortløpende. Det er derfor satt et krav om at alle strømkunder skal ha slike målere innen 1. januar 2019, og det er allerede rullet ut hos svært mange forbrukere. Kravet er at disse målerne skal være såkalte Automatiske Målings- og Styringssystemer (AMS) som kan kommunisere med både leverandør og forbruker. For å sikre konkurranse på valg av avlesningsutstyr, apper etc er det krav til at dette gjøres som en åpen standard. Strømleverandører som Agva Kraft kan dermed utvikle løsninger der de priser strømmen fra time til time og tilgjengeliggjør pris og forbruk for forbrukerne fortløpende. I tillegg kan smarthusløsninger dra nytte av dataene til energi- og priseffektiv utnyttelse til fordel for forbruker og miljø. En fordel som mange synes er det aller viktigste er at man slipper å lese av strømmåleren manuelt. Det er imidlertid også kommet en del kritikk fra kundene rundt dette kravet. Noen hevder at systemet kan være helsefarlig, og det er faktisk åpnet for unntak ved attest fra lege og psykolog, men dette er i bruk i svært liten utstrekning. Andre kritikere hevder at det er en personverninngripen at noe så viktig som strømforbruket er tilgjengelig for mange i detaljert grad. Den største kritikken går på at det er en meningsløst høy, og pålagt, investering som forbrukerne til syvende og sist betaler for.

Agva Graf.jpg

Elhub og leverandørsentrisk modell

Fra markedet ble frigitt har det vært et krav om at nettleveransen, som det er monopol på og prisregulering av, skal være leverandørnøytral. Det vil si at nettleverandørens pris og kvalitet overhodet ikke skal påvirkes av hvilken strømleverandør du velger. Dette har vært særlig viktig fordi mange selskaper har hatt begge virksomhetsområdene. For å unngå sammenblanding har det derfor kommet sterkere og sterkere krav til funksjonelt skille. Det utvikles nå en såkalt elhub der alle målerdata skal samles inn og distribueres strømleverandøren. Dermed kommer man et skritt nærmere en leverandørsentrisk modell. Den innebærer at nettleverandøren ikke engang ser hvilken strømleverandør kunden har, de bare leverer og får betalt for tjenestene de skal utføre. Strømleverandøren har all kontakt med kunden. Dette innebærer at for eksempel Agva Kraft kjøper inn strøm og nettleie for kunden, kan fakturere alt samlet og har supportansvar og kundeservice både for salget av strømmen og får nettet. Dermed har kundene kun ett punkt å forholde seg til og det er umulig for nettleverandøren å få en rolleblanding.

Effektbasert tariff

Det siste fra strømmyndighetene nå er at de ønsker en effektbasert tariff fra nettleverandøren. Hensikten er å jevne ut forbruket gjennom døgnet slik at ikke toppene nettet må bygges for blir for høye og kundene dermed kan spare penger. AMS-systemet muliggjør et slikt system. Det innebærer at kundene abonnerer på en viss effekt, og må betale mer per kWt i perioder de går over denne. Kritikere hevder at dette vil systemet vil være vanskelig for forbrukere å forstå og dermed svekke nettleverandørenes omdømme.

Nordisk kraftmarked

Andre ting som har vært diskutert har vært å innføre et nordisk kraftmarked. I dag er dette markedet nordisk på innkjøpssiden (NordPool), men ikke på leverandørsiden. Et nordisk kraftmarked innebærer at kraftleverandører kan levere strøm på tvers av landegrensene. I dag er for eksempel eierselskapet til Agva Kraft, Telinet Energi, representert i både Norge og Sverige. Fortum er representert som strømleverandør i flere land. Men dette skjer i separate selskaper i land der lovgivningen er noe ulik og kundene ikke kan sammenligne priser på tvers av grensene.

 

Agva_girls_preview_002.jpg

 

Kundeservice hos Agva Kraft har byttet telefonnummer til 67 11 44 66. Den samme gode funksjonaliteten som tidligere er beholdt og det er gratis om ditt mobilabonnement inkluderer vanlige ringeminutter.

Tidligere har det vært vanlig med spesialnummere for kundeservice. Hovedgrunnen til at vi valgte et 815-nummer var at det skulle være rimelig å ringe oss samtidig som det ga mulighet for gode servicefunksjoner som for eksempel tilbakering. Vi har aldri hatt noen inntekt på dette, men dessverre er det noen få teleleverandør som har sett sitt snitt til å ta ekstra betalt til slike nummere på enkelte abonnementer.

For å sikre at det bare er vanlig grunntakst å ringe kundeservice har vi derfor funnet en løsning ved å skifte nummer til 67 11 44 66 og samtidig sikret den samme gode funksjonaliteten som vi alltid har hatt.

Vi benytter samtidig muligheten til å informere om at du kan følge oss på Facebook/AgvaKraft og se noen filmer vi har laget på Agva Krafts youtubekanal.

 

Skjermbilde.JPG

Vi er en kraftleverandør med stort digitalt fokus, og da er det morsomt å oppfordre til bruk av noe så gammeldags som tekst-TV, sier markedssjefen i Agva Kraft. Det er ved overgangen til vintertid han kommer med denne ikke helt moderne oppfordringen.

Natt til søndag, kl 0200, stilles klokken en time tilbake til såkalt normaltid, eller vintertid. Nå har vi klokke på veggen, komfyren, pulsklokken og telefonen, og det er aldri helt lett å vite hvilken av enhetene som er automatisk oppdatert. Derfor oppfordrer markedsdirektøren i Agva Kraft, Bjørn Arctander, til å rett og slett sjekke tekst-TV. -Der bør du få ryddet opp i forvirringen, flirer Arctander.

-Opprinnelig var faktisk sommertid et ENØK-tiltak. Agva Kraft har et samarbeid med WWF om å gi ENØK-råd, men det er nok mye som er mer effektivt enn sommertid, sier Arctander.

I Russland har de rett og slett sluttet å stille klokken mellom sommer og vinter og det har også en del andre land. Nå er Finland på banen og jobber for å avvikle ordningen med sommertid som er regulert i EU gjennom et EU-direktiv.

Huskeregel for å huske hvilken vei klokken stilles:
Tenk på hagemøblene. På våren settes de frem, på høsten settes de tilbake!

Skjermbilde.JPG

Natt til 6. september lanserte Nissan den nye Leafen i Japan og den norske prisen er gjort kjent. Her stiller Agva Kraft sin egen elbilentusiast spørsmålet om den står til forventningene.

Det var stor spenning knyttet til både utseende, ytelse og ikke minst rekkevidde da nye Nissan Leaf ble lansert i Japan i natt. Vi har tidligere stilt spørsmålet Hvem kommer først i mål? Det vi da tenker på er å komme opp med en god sistegenerasjons familiebil til en overkommelig pris og med en leveringstid som ikke er for lang.

Nye Leaf har etter sin mening gjort et solid ansiktsløft. -Nå ser den ikke lenger ut som en "elbil", men en bil, sier Markus Nordquist, elbilentusiasten i Agva Kraft. -Men vi hadde håpet på en lenger rekkevidde. Selv om den er økt godt, er den ikke som Tesla 3 eller Opel Ampera-E som vi hadde forventet.

Etter den japanske JC08-standarden vil rekkevidden være på 400 km. Dette er imidlertid en standard som mange anser som i overkant positiv og ifølge tek.no vil rekkevidden etter den amerikanske EPA-standarden være på 247 km.

Motoren blir også sprekere enn tidligere. En økning fra 80 til 110 kW, eller tilsvarende 147 hestekrefter, gjør at bilen sparker langt bedre fra seg. Andre detaljer er Propilot som hjelper deg med parkering og filskifte, og ePedal som gjør at du sjelden rører bremsen. I hovedsak skal det altså være nok å bruke gasspedalen til å regulere farten både oppover og nedover.

For få minutter siden ble den offisielle prisen kjent. Grunnmodellen kommer på kr 283.900. Leaf er den mestselgende bilen både i Norge og resten av verden og den nye modellen ligger an til en leveringstid i Europa allerede i januar neste år. - Nissan har tatt et stort skritt i rett retning, dette vil bli en stor Norgesfavoritt, avslutter Nordquist i Agva Kraft.