Agva Bulb.jpg

Hele bransjen har blitt overrasket over de høye innkjøpsprisene på strøm i sommer. Som forbruker er det lite du kan gjøre med prisene annet enn å sørge for at du har en god strømavtale. Men forbruket er det mange som har mulighet for å påvirke.

Hvorfor så høye priser?
Den viktigste grunnen til de høye prisene er lite nedbør og høye temperaturer. Selv om vi er en del av et større marked, er den norske vannkraften en vesentlig prisdriver. Lite nedbør senker produksjonen og høye temperaturer har gjort at vann har fordampet fra elvene og vannmagasinene. I tillegg har det vært en del europeiske forhold, for eksempel høye kullpriser, som har påvirket prisen også i Norge.

Hva skjer fremover?
Det er ingen som vet hvordan vinteren blir, men man antar at det ikke blir en strømkrise. Det er imidlertid sannsynlig at det blir høyere priser enn normalt og folk oppfordres til å sette av noe ekstra til strømregningene. Det er i stor grad nedbøren de neste månedene og kulden i vinter som vil avgjøre hvor høye prisene blir.

WWF_partnership_badge-Agva-kraft-liggende-e1485953028134.jpg

Strømsparetips
Mottoet i vårt samarbeid med WWF har vært at «den grønneste strømmen er den du ikke bruker». Det er også den billigste! Særlig fordi det ikke bare gir effekt på regningen fra strømleverandører som Agva Kraft, men også på nettleien og avgiften du betaler til staten. Derfor vil vi her gi noen tips som kan få ned strømforbruket ditt på kort og lang sikt.

1.       Enkle tips som gir umiddelbar effekt:

·         Bruk sparedusj. De moderne sparedusjene er langt mer behagelige å bruke enn de var før og dette gir stor besparing. To tredjedeler av strømregningen går normalt til oppvarming av rom og vann.

·         Fyll oppvaskmaskinen. Under forutsetning av at du fyller opp oppvaskmaskinen er det faktisk mer energieffektivt å vaske opp maskinelt enn for hånd! Grunnen til dette er at mindre mengde vann blir varmet opp.

·         Se om du kan gjøre enkle oppgraderinger i huset, særlig tetningslister rundt vinduene.

·         Bruk LED-lys og skru av lyset i rom du ikke bruker.

2.       Tiltak som krever noe investering

·         Det viktigste vil være å se om du kan installere en luft til luft varmepumpe. Du får gode varmepumper til rundt 20.000 kroner og dette gir normalt stort utslag på energien som går med til oppvarmingen av bolig.

3.       Større investeringer

·         Solenergi er virkelig i vinden (!) nå. Prisen på solfangere og solceller har gått drastisk ned de senere årene og det er mange steder det nå er blitt lønnsomt å installere et privat solkraftverk. Otovo er et selskap som både kan levere og hjelpe deg med finansieringen.

Vi vil også anbefale deg å sjekke ut Enova sine hjemmesider. Der finner du både gode, faglige spareråd og informasjon om tilskuddsordninger.